Laddar, vänta lite...
Anmälan till SweCats nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till vårat nyhetsbrev som kommer ut mellan en och två gånger per månad. Du får tillgång till specialerbjudanden och får information om nya produkter först.

Förnamn:
E-post:
Kod:
Ange kod:
Format:
     
Facebook
Sveriges äldsta kattbutik på webben!
Vi levererar till:  Sverige Norge Danmark Danmark Europiska Unionen
Inga varor   

Katt Förgiftningar

Djur kan bli förgiftade genom att äta eller andas in något som är olämpligt för dem. Gift kan också tas upp i kroppen via huden eller blodet. Nedbrytningen av gifter sker framför allt i levern, som är kroppens avgiftningsorgan. Nedbrytningsprodukterna utsöndras därefter nästan alltid med urinen via njurarna. Gifter kan ha en riktad verkan på ett speciellt organ eller påverka hela djuret.

Framförallt katter är mycket känsliga för giftämnen och kontaminering av pälsen. Men även hundar kan i sin glupskhet råka sätta i sig gift. De vanligaste symtomen vid förgiftning är kräkningar och diarré. Vid vissa förgiftningar ses också andningssvårigheter, kramper och förlamning. Om ett djur har blivit förgiftat skall en veterinär kontaktas så att behandling kan ges så snart som möjligt. Om du ser att djuret får i sig gift bör djuret och helst också ett giftprov, (en bit av giftet) genast föras till veterinär. Veterinären kan framkalla kräkningar och vidta lämpliga motåtgärder. Observera att även tobak, p-piller och medicin för människor kan vara giftiga för djur. Om du bara misstänker att djuret har förgiftats kan du i första hand nöja dig med att ringa till veterinären. I andra hand kan du ringa giftinformationscentralen.

Kräkningar uppträder visserligen i samband med många (inte alla) förgiftningar, men har i de flesta fall en annan orsak. Det är därför inte säkert att katten är förgiftad bara för att den kräks. Beroende på orsaken kan tecken på förgiftning vara: kräkningar, dregling, röd munhåla, blekhet, diarré, darrningar, rörelsesvårigheter, andnöd, hosta, apati och smärtor, ofta har det en tendens att förvärras. Var uppmärksam på chocksymtom och kör djuret till veterinär.

Ge aldrig en katt smärtstillande medel med paracetamol (alvedon t.ex.) eller acetylsalicylsyra (magnecyl t.ex.), eftersom detta är mycket giftigt för katter. Om din katt behöver något smärtstillande, ring veterinär och fråga om råd istället. Ge heller aldrig loppmedel och avmaskningsmedel samtidigt, eftersom det kan ge upphov till en allvarlig reaktion. Var försiktig med vilka medel du behandlar din katt, vare sig det är avmaskning, badning, loppbehandling elller medicininering. Ge aldrig katten medicin avsedd för människa. Katter ska ha medicin avsedd för katter. Fråga veterinären om råd där.

Ormbett kan också vara giftiga, I vårt land är det dock bara huggormen som är giftig, så vi är lyckligt lottade. Men huggormen kan vara nog så farlig för katterna. Framför allt är det ett problem på vår och försommar. Då är ormarna rejält ”giftiga”, bara halvvakna av de första solstrålarna och de rör sig långsamt. Alla ormbett kan vara farliga. Värst är det dock när djuret blir bitet i benet. Giftet sprids då snabbt om djuret rör sig. Om du vet att det finns mycket orm där du bor bör du se till att ha vattenlösligt kortison hemma. Tala med din veterinär om att få ett recept utskrivet.

Om din hund eller katt drabbas av ormbett gör så här:
Se till att djuret inte går självt utan bär det hem. Gör rent själva bettstället med till exempel Alsolsprit. Ge vattenlösligt kortison enligt veterinärens ordination.
Kyl ner bettstället med krossad is för att lindra svullnaden. Kontakta alltid veterinär! De allvarliga komplikationerna till huggormsbett kommer nämligen senare och innefattar skador på hjärta, lever och njurar.

Giftiga växter
Olika växter är olika giftiga. En del orsakar döden om de tuggas på och en del bara mindre reaktioner. Se upp med blommor, många är giftiga för katten. Att katten inte tuggar på sådant som inte är bra för den är en seglivad myt. Katter brukar gilla att tugga på blommor. Tänk på att många av våra blommor kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft. Även snittblommor kan vara giftiga och kan ge katten så svåra skador att den dör. Har du en katt som visar intresse för växter av olika slag bör du placera de som kan vara farliga för katten på en plats där den inte kan nå dem.

Om katten visar tecken på förgiftning, om den dräglar, kräks eller har diarré, kontakta Giftinformationscentralen eller närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Du kan också kontakta Agrias telefon-veterinärer som har öppet kvällar och helger då det kan vara svårt att få tag på din vanliga veterinär. I länkarna nedan hittar du inforamtion om vilka växter som är giftiga.

Krukväxter giftiga för katt
Allamanda, Alocasia, Amaryllis, Asparagus med bär, Azalea, Benved, Browallia, Brunfelsia, Clivia, Dipladenia, Flaskfot, Fredskalla, Guldginst, Haemanthus, High Caparall,
Hyacint, Julstjärna, Karakinbuske, Kattsvans, Klänglilja, Korallbär, Kristitörnekrona, Kroton, Mistel, Murgröna, Pingstliljor, Prickblad, Påsklijor, Rosensköna, Silverkalla, Spansk peppar, Yucca Palm, Ökenros, Ökenstjärna


Giftiga trädgårdsväxter och snittblommor
Stormhatt, Artemisia, Malört, Chrysantemum, Silverax, Nakna Jungfrun, Liljeväxter, Convallaria, Liljekonvalj,Delphinium, Riddarsporre, Ranunkelväxter, Giftig Digitalis, Fingerborgsblomma, Lejogapsväxter,Giftig Doronicum, Vårkrage, Bolltistel, Euphorbia, Korallranka, Klänglilja, Helleborus, Julros, hyacinter, Påsk och Pingstlilja, Amaryllisväxter, Afrikas vita lilja, Papaver, Vallmo, Skogsolvon, Kaprifolväxter, Kalla, Buxbom, Järnek, Mahonia, Berberisväxter

Andra giftiga saker för katt
Choklad, ju mer kakaohalt desto värre.
Tobak
Medicin
Råttgift
Blommor och växter av oilka slag
Rå lök
S märtstillande medel inehållande paracetamol, eller acitylsalisyra
Klorerade desificeringsmedel
Insektsgift
Ormbett

Om Swecat

Swecat.com ägs och drivs av
företaget Supercat Sweden AB.
Org.nummer 556800-1902.

Adress:
Formvägen 10B
90621 Umeå

Betalsätt
Zoorf Zeromission
Copyright © SweCat och Supercat Sweden AB - 
E-handelslösning Shop4Sale från Kodmyran AB