Laddar, vänta lite...
Anmälan till SweCats nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till vårat nyhetsbrev som kommer ut mellan en och två gånger per månad. Du får tillgång till specialerbjudanden och får information om nya produkter först.

Förnamn:
E-post:
Kod:
Ange kod:
Format:
     
Facebook
Sveriges äldsta kattbutik på webben!
Vi levererar till:  Sverige Norge Danmark Danmark Europiska Unionen
Inga varor   

Katt 

Swecats tips på skötsel av din katt

Att sköta en katt är inte speciellt svårt, eller krävande. Naturligtvis tar det sin tid, precis som med alla andra djur, men katten är ett mycket anpassningsbart djur som finner sig väl tillrätta med människan i många olika situationer. Det finns katter som trivs utmärkt med att vara ladugårdskatter och bo i stall på landet, det finns katter som bor i lägenhet som ensamkatter eller som del av en flock och är innekatter, det finns katter som är utekatter. Ja det finns lika många speciella förhållanden för katter som det finns antal katter. Det finns dock några saker du bör tänka på när du skaffat katt.

Bra mat för katten

Katten bör inte leva bara på bytesdjur, den bör få riktig kattmat också. Att katter jagar mindre för att de är mätta är en myt. En mätt katt är en precis lika bra jägare som en hungrig katt om inte bättre eftersom den har ork och energi att jaga ordentligt.

Naturligtvis påverkar maten inte bara jaktlusten utan hela katten mår bra av bra mat. Den får bättre imunförsvar, bättre hull och kondition och ork. Framförallt vart det brukar synas på katten om den fått en riktig kost eller ej är på pälsen. En katt som fått ett bra högkvalitativt foder har en mycket bättre päls än sina kattkompisar som fått sämre mat. Den blir tjock skinande och blank. Se alltså till att din katt får högkvalitativ mat för att den ska må bra och se bra ut!

klicka här för att läsa om eller handla Orijen, ett torrfoder väl anpassat till kattens behov

Kattens toalett

Katten behöver en kattlåda ifall den är innekatt. Det är viktigt att den alltid hålls fräsch och ren.Tänk dig hur du själv känner dig när du går in på en skitig toalett! Så vill inte katten känna sig heller. Katter är mycket renliga djur och kan mycket väl gå och göra sina behov någon annan stans ifall deras kattlåda är skitig. Det finns många olika kattsander på marknaden och en del är klumpande och en del inte. Det finns strö, pellets m.m.

Gemensamt för dem alla är att de behöver bytas med jämna mellanrum, och använder man klumpande sand måste klumparna tas bort varje dag. Man bör skura ur sin kattlåda med rengöringsmedel och fylla på med fräsch sand varje-varannan vecka beroende på sand och antal katter. Klumpar tas enklast bort med en liten metallspade.

Förr fanns bara vanliga kattlådor som såg ut ungefär som plastbackar. De senare åren har dock en hel del skett på kattmarknaden, och det finns nu kattlådor med tak, kattlådor med förhöjd bakkand, självrensande kattlådor, kattlådor av hörnmodell med mera. SweCat har ett stort urval kattlådor som du kan välja på:

Klicka här för att se SweCats sortiment av hygienartiklar

Kloklippning på katt

Kattens klor nöts inte lika fort på en innekatt som på en utekatt och därför behöver man klippa kattens klor med jämna mellanrum ifall man har en innekatt, så att de inte växer felaktigt och gör illa katten. Man bör också skaffa ett klösträd som katten kan klösa på för att nöta sina klor. Att klösa är också ett sätt för katten att markera sitt revir, något som alla katter gör. Därför är det bra att skaffa en klösbräda alt en klösmöbel om man vill slippa klösmärken någon annan stans, då kan ju katten markera sitt revir på sitt träd i stället för på soffan i vardagsrummet.

Klicka här för att komma till SweCats kloklipparkollektion

Kattens Klösbehov

Att klösa är ett sätt för katten att markera sitt revir, samt att den nöter sina klor. Detta är något som alla katter gör. Därför är det bra att skaffa en klösbräda alt en klösmöbel om man vill slippa klösmärken någon annan stans, då kan ju katten markera sitt revir på sitt träd i stället för på soffan i vardagsrummet. Klösmöbeln ska vara stadig och gärna ställas på en plats där katten kan se ut över sitt revir (huset,lägenheten), och där familjen tillbringar mycket tid.

Katter vill ha uppsikt över familjens medlemmar och vara med fast gärna ligga en bit ifrån och iakta allt som försiggår. för att få katten att tycka om och klösa på sin nya klösbräda kan man spruta lite kattmynta eller catnipspray på den.

Klicka här för att se SweCats olika klösprodukter

Pälsvård för katt

Pälsvård är lika viktigt för en katt som en hund. Trots det glömmer många bort det.
katten bör kammas eller borstas regelbundet beroende på vilken ras det är och vilket hårlag den har. Speciellt viktigt är det att detta görs när katten fäller päls för att minska att katten får i sig hår och får hårbollar som kan bli till problem för katten. SweCat säljer många olika kammar och borstar och andra pälsvårdsverktyg för katt. Alla är utvalda för sin höga kvalité och prisvärdhet.

Klicka här för att se SweCats utbud av pälsvårdsverktyg

Pälsvård/Badning

Katten kan också behöva tvättas ibland när den är smutsig. Att det inte går att bada en katt är ytterligare en myt som jag vill slå hål på. Mina katter badar flera gånger / år. Jag har till och med en som gärna duschar med oss varje morgon. Om man bara vänjer katten från den är liten går det utmärkt att bada en katt. Tag det bara lugnt och uppträd som om det är den naturligaste sak i världen så tycker även katten det! Sätt ner katten i badkaret/duschen på en handduk så att den inte halkar. Dusha av den, shamponera och skölj noga. Sedan torkar du katten med en handduk alternativt en hårfön.

Vad som är viktigt när du tvättar din katt är att vattnet inte är för kallt för den. Katten har en kroppstemperatur som är högre än vår och vill följdaktigen har en lite högre temperatur på sitt badvatten/duschvatten också. Ytterligaren en jätteviktig sak är att du enbart använder dig av produkter som är milda och gjorda för djur när du tvättar din katt.

SweCat säljer ett bra shampo för vardagsbad som heter PCL, drygt, milt och gjort speciellt för djur och mycket prisvärt.

Klicka här för att se och läsa om PCL vardagsshampo
Klicka här för att läsa fler av SweCats tips om badning

Tandvård för din katt 

Katter kan precis som människor få hål i tänderna och tandvärk. Skillnaden på oss och katten är tiden vi ägnar åt munhygien. Handen på hjärtat hur ofta borstar du tändena på din katt? Man bör borsta tänderna på sin katt eller i alla fall försöka förebygga tandsten och dålig andedräkt (som ofta beror på karies och tandsten) så gott man kan.

Borsta helst kattens tänder en gång/vecka med en liten mjuk borste. Det finns speciella borstar att sätta på fingret för att kunna använda, men en vanlig liten tandborste fungerar lika bra. När man borstar kan man använda en tandpasta som heter Bucacat och som är utvecklad för att motverka tandsten och dålig andedräkt.

Klicka här för att se SweCats tandvårdssortiment

Medicinskåp för din katt

Det är bra att ha ett speciellt medicinskåp för katten precis som du har det för dig själv. Där bör kattens mediciner finnas om han/hon äter några sådana. Där bör också finnas plåster för djur, bandage typ vetflex, sårtvättare jodopax, rengöringsmedel för öron och ögon, vätskeersättning, koksaltlösning, handdesificeringsmedel alcogel, en liten sax och en snabb termometer. Det finns färdiga första hjälpen för hund och katt hos SweCat och vi säljer även många av produkterna lösa.

Klicka här för att se SweCats vårdsortiment

Att ge din katt P-piller eller medicin

Om du får medicin utskriven av veterinären, så är den oftast i en av två former, antingen flytande eller i pillerform. Pillerformen brukar vara den lättaste att få i en katt eftersom de annars mycket väl känner smaken och lukten på en flytande medicin. Piller avger inte en lika stark doft. Trots det kan det var svårt att få i katten ett piller.

Man kan prova med knep som att lägga pillret i maten, men då måste man noga kontrollera att katten verkligen äter upp all mat utan att spotta ut pillret. SweCat säljer pilleringivare som man kan använda för att göra arbetet lite lättare. Det är ett slags spruta som man använder för att föra in pillret långt bak i munnen på katten så att de sväljer pillret. Man förbereder genom att fästa pillret i pilleringivaren, sedan tar man tag i katten lugnt och försiktigt och öppnar dess mun. Man för in sprutan med pillret snabbt långt in i munnen och släpper pillret där, sedan sluter man munnen på katten och stryker den över halsen för att få den att svälja. Klicka här för att se SweCats pilleringivare

Att ta tempen på din katt

Kroppstemperaturen är alltid något av det första en veterinär frågar efter när du kommer med en sjuk katt. Hur går det då till att ta temperaturen på en katt, och vilken är temperaturen? Den normala kroppstemperaturen på en kattunge är 38-39,5 grader. Hos en vuxen katt ligger det på ungefär samma 38-39,3. Även här finns naturligtvis vissa normala variationer och det enda säkra sättet att få veta sin katts normaltemperatur är att ta temperaturen på den och kontrollera. Tag gärna temperaturen på din katt vid flera olika tillfällen när katten är frisk, så att du har några värden att jämföra med när du ska ta temperaturen på katten när den är sjuk.

Man använder sig av en vanlig termometer som man smörjer in med något glidmedel, ex vaselin. Man tar tag om kattens svans och för den åt sidan och stoppar in termometern i ändtarmen på katten. De flesta katter tycker INTE om detta, och det är bra att ha en så snabbavläst termometer som möjligt. SweCat säljer en termometer speciellt utveckald för djur med en mättid på ca 10.15 sekunder. Det är väl värt att investera i en sådan!

Klicka här för att kunna läsa om termometern och köpa en.
Här hittar du tips på grundutrustning för din katt

Om Swecat

Swecat.com ägs och drivs av
företaget Supercat Sweden AB.
Org.nummer 556800-1902.

Adress:
Formvägen 10B
90621 Umeå

Betalsätt
Zoorf Zeromission
Copyright © SweCat och Supercat Sweden AB - 
E-handelslösning Shop4Sale från Kodmyran AB